Pennut

Irma on astutettu Harveylla. Pentujen odotetaan syntyvän syyskuun alussa.
Linkki pentueen sukutauluun


Kelmagra Cruise
HD: A/A (110 index)
ED: 0/0 (112 index)
Silmät: Post.pol.katarakta oikea silmä (7/2019)


Tanskan mestaruus A-koe 2.sija 2019
Nome-A A1 Sert
Nome-B AVO1
Nowt VOI2
Käytetään metsästykseen

Robenda Aquilla
HD: B/B (93 index)
ED: 0/1 (100 index)
Selkä: ep.terve (9/2020)
SIlmät: Terveet (10/2019)

NOU1
Nome-B AVO2
Nome-A A-
Nowt VOI3
Toko AVO2
Käytetään metsästykseen

Valitettavasti väärinymmärryksen ja inhimillisen virheen takia minun puoleltani Harveyn katarakta tieto jäi minulta huomaamatta tätä yhdistelmää suunnitellessani ennen astutusta. Katarakta diagnoosi on vuodelta 2019. Tämä yhdistelmä on ollut suunnitteilla jo kaksi vuotta ja tämä on Irman viimeinen pentue. Tanskassa kyseinen diagnoosi ei ole este jalostuskäytölle. Suomessa se kuuluu labradorinnoutajilla jalostuksen tavoiteohjelmaan JTO vastustettavien sairauksien osioon, Pevisa ei aseta rajoja silmäsairauksille jalostuskäyttöön.

Minun tarkoitukseni ei ole käyttää jalostukseen yksilöitä, joilla on joku rotumme yleisistä sairauksista tai vioista. Jos olisin tiennyt kataraktadiagnoosin aiemmin, en olisi tätä yhdistelmää tehnyt. Jossittelu ei kuitenkaan auta enää tässä vaiheessa, vaan avoimuus. On henkilöitä, jotka eivät varmasti usko, että tämä oli vahinko ja inhimillinen erehdys. On myös henkilöitä, joille esteenä pennun ottamiselle on kyseinen diagnoosi. Hyväksyn nämä asiat, silloin tämä yhdistelmä ei ole teitä varten. Itse pidän pennun tästä yhdistelmästä, tieto Harveyn kataraktasta ei muuta päätöstäni. Ihmiset jalostavat koiria ja ihmisille tapahtuu virheitä.

Posterior polaarinen katarakta on labradorinnoutajilla yleinen silmäsairaus, sen periytyvyys labradoreilla ei ole tiedossa. Posterior polaarinen katarakta harvemmin vaikuttaa näkökykyyn. Tyypillisesti katarakta saattaa hypätä usean sukupolven yli ja sairastuttaa yksittäisen koiran sisarusparvesta ja taas hypätä usean sukupolven yli. Yleensä posterior polaarinen katarakta aiheuttaa pienen kolmion muodon tai tähden mallisen kuvion linssin takaosaan. Suurimassa osassa tapauksista posterior polaarinen katarakta ei etene tietyn kasvuvaiheen jälkeen, harvemmin vaikuttaen näkökykyyn, eikä aiheuta kipua. On kuitenkin pidettävä mielessä se mahdollisuus, että alue voi jatkaa kasvamistaan, sekä siihen, että alue voi vaikuttaa näkökykyyn (brittiläistutkimuksessa tämä todettiin 5% tapauksista 34kk seurantajakson aikana).

Usein posterior polaarinen katarakta todetaan keski-ikäisellä tai sitä vanhemmalla koiralla, jolloin sillä on jo useita jälkeläisiä. Usealla Harveyn jälkeläisistä on silmät peilattu, eikä kenelläkään ole todettu silmäsairauksia, tarkastetut jälkeläiset ovat iältään yhden ja viiden vuoden väliltä. Harveylla on myös Suomessa jälkeläisiä. On täysin mahdollista, että kaikilla pennuilla on elämänsä aikana terveet silmät. Pentujen silmät peilataan ennen luovutusta silmäsairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin toimesta. Pennut rekisteröidään normaalisti Kennelliiton FI rekisteriin.

Harveysta.
Näin Harveyn Tanskassa 2019. Harvey on avoin, energinen ja sosiaalinen uros, se on erittäin itsevarma ja tasapainoinen, sopivassa suhteessa itsenäinen. Metsästyskoirana Harvey on omaa luokkaansa, sillä on suuri halu löytää riistaa ja vainun käyttö on upeaa, vahva metsästyskoira. Mikään maasto tai maastonvaihtelu ei ole Harveyn tiellä riistaa etsiessään. Harvey on erittäin voimakas ja erinomaisella kestävyydellä varustettu työskentelijä. Harveylla on hyvä itsehillintä ja se odottaa passissa tarkkaavaisena, mutta rauhallisena. Ei ole tilanteita, mitkä sitä pelottaisi. Harveylla on erinomainen toimintakyky, jota se on myös jättänyt jälkeläisiinsä. Harvey on ollut helppo kouluttaa, se on nopea oppimaan, eikä sitä ole haitannut virheet. Harveylla on taipumusta olla itsenäinen koira, mutta kuitenkin se työskentelee ohjaajansa kanssa yhteistyössä. Harveylla on upea paksu tuplaturkki ja rakenteellisesti se on tasapainossa, omaten hyvät kulmaukset. Olen nähnyt Harveyn jälkeläisiä Suomessa ja ne ovat vahvoja työskentelijöitä, joilla on hyvä toimintakyky. Suomessa on viranomaiskäytössä muutama Harveyn jälkeläinen, se kertoo Harveyn hyvistä ominaisuuksista, jotka ovat periytyneet.

Yhdistelmästä.
Halusin yhdistää Irmalle sen viimeisimpään pentueeseen vahvan uroksen, tätä olen pyrkinyt aiemmissakin yhdistelmissä hakemaan. Pentujen isoisät ovat menestyneet Iso-Britannian mestaruudessa. Isänisä GBFTCH Asterix Aguzannis of Chatsworth voitti mestaruuden IGL 2015. Emänisä GBFTCH Waterford Ganton sijoittui kolmanneksi vuonna 2012. Kisat ovat kolmipäiväiset ja koiralta vaaditaan niin henkistä kanttia kuin fyysistä kestävyyttä, selvitä kolmesta jahtipäivästä useiden kymmenien koirakoiden keskellä välillä haastavissakin maastoissa. Koira voi joutua odottamaan tunteja noutamatta yhtään riistaa, samalla ollen mahdollisesti arvostelun alaisena tai rivistössä odottamassa vuoroaan. Joka tapauksessa tuntien odottelun jälkeen koiran on kyettävä erinomaisiin suorituksiin jatkaakseen kisassa ja taas odottaen tunteja omaa vuoroaan. Siinä kiteytyy noutajien ydin metsästyksessä. Odottaa tunteja ja tunteja ohjaajan vierellä hiljaa ja rauhallisena hilliten itsensä ja tarvittaessa olla valmiina töihin ohjaajan niin pyytäessä. Tittelit eivät kuitenkaan periydy ;)

Pentujen odotan olevan vahvoja työskentelijöitä, joilla on hyvä vainun käyttö. Odotan Harveyn tuovan lisää temperamenttia ja itsevarmuutta. Irma on sopivasti itsevarma, mutta lisä itsevarmuus ei ole haitaksi. Odotan pentujen olevan helposti koulutettavia, uteliaita ja älykkäitä, joilla on hyvä kehonhallinta. Uskon pentujen olevan avoimia ja sosiaalisia, joita ei erilaiset tilanteet jännitä. Odotan pentujen olevan hyviä riistanlöytäjiä, joilla on hyvä vainunkäyttö. Pentujen odotan sopivan erilaisiin käyttötarkoituksiin, erilaiset harrastuslajit, metsästys- tai työkäyttö. Irman aikaisemmista pentueista jälkeläiset harrastavat rodunomaisia lajeja, vesipelastusta, mejää, pelastuskoiralajeja, metsästystä, yksi hypokoira. Kerron mielelläni lisätietoja, jos olet aidosta tästä yhdistelmästä kiinnostunut.
Ota rohkeasti yhteyttä!

© Maarit Tikkanen, ellei toisin mainita!
Webdesign & webmaster by Mia Kataja
All rights reserved