In English

Robenda Aquilla

"Irma"
s. 29.12.2014
Kasvattaja: Mr Robert Stobbart, Durham GB
Sukupuoli: narttu
HD: B/B
ED: 0/1
Silmät: Terveet 10/2019

DNA testit:

Koetulokset:

Irma Kennelliiton jalostustietokannassa

Irman sukutaulu
GB FT CH Waterford Ganton Endacott Kite Of Chisbrook GB FT CH Hatchfield Deargal
Endacott Guinea
GB FT CH Waterford Easter GB FT CH Dipplelodge Raven Of Riversway
GB FT CH Waterford Covey
Arrborhouse Ember Ebony Black As Night GB FT CH Endacott Shelf
Drakeshead Evie
Claravale Wildrose GB FT CH Saxaphone Express
Claravale Jeanie

Irma on perusluonteeltaan rauhallinen ja pedantti narttu. Se on iloinen ja ystävällinen. Se haluaa ensin itse tutustua uuteen ihmiseen, jonka jälkeen Irma hukuttaa tämän henkilön suukkoihin. Se on erittäin helposti koulutettavissa ja se oppii nopeasti uutta ja osaa itse ratkaista ongelmat. Se on älykäs, ymmärtää helposti, mitä siltä halutaan. Irma on perus- ja lajikoulutettu pitkälti operantisti ehdollistamalla.

Irma matkustaa helposti soutu- ja moottoriveneen kyydissä, se myös osaa lähteä noutoon veneestä sekä palata takaisin veneeseen. Irma on erittäin innokas uimari. Pienet tai isot työkoneet eivät pelota sitä, se on erittäin kiinnostunut niistä, nuuskuttelee ne läpi ja mieluusti haluaisi hypätä metsäkoneen tai traktorin kyytiin. Puunkaatohommissa Irma on usein mukana, eikä se välitä lainkaan kaatuvista puista.

Pystyn pitämään Irmaa ilman hihnaa vapaana missä vain, eikä se ole kiinnostunut muista ja se on tarvittaessa nopeasti valmis toimimaan minun kanssa. Meillä on Irman kanssa oma kupla. Vaikka Irma on rauhallinen luonteeltaan, se on harjoitus- ja metsästystilanteissa vauhdikas ja sinnikäs työskentelijä, joka aina yrittää parhaansa, eikä luovuta ennen löytöä. Irma lähtee aina suorittamaan noutoa.

Passityöskentelyä Irmalle ei ole tarvinnut erikseen opettaa, vaan se on tullut luontaisesti. Tätä piirrettä arvostan suuresti, sillä jahdeissa tästä on suuri hyöty. Useamman noudon jälkeen Irma ei kuumu, huolimatta lintujen tippumisesta passipaikan läheisyyteen. Olen pitänyt Irmaa jahdeissa ilman hihnaa sivulla seuraten ensimmäisestä jahdista alkaen, jossa se oli alle kaksi vuotiaana. Irma ei stressaa, eikä karkaa paukkunoutoihin. Noutojen jälkeen ennen seuraavaa ajoa, se saa liikkua vapaana ilman käskyä ja tiedän, että se ei mene hätyyttelemään lintuja, eikä muita koira tai ihmisiä.

Pentuna Irma oli rohkea ja reipas. Aikuisena se menee tarmokkaasti ja empimättä yksin outoihin paikkoihin, tutkien ne läpi. Tutkimisen jälkeen ottaa vasta kontaktin minuun uudelleen. Pentuna oli jo nähtävissä, että metsälenkeillä ottaa helposti etäisyyttä minuun. Pienestä pitäen ei pelännyt mennä tutkimaan yksin uusia maastoja. Tähän kiinnitin koulutuksessa huomiota opettamalla Irman lukemaan kehonkieltäni, esimerkiksi mihin päin olen kulkemassa.

Edelleen tämä itsenäisyys ja itsepäisyys on nähtävissä metsälenkeillä, jolloin emme aina ole samaa mieltä, mihin suuntaan menemme tai kuinka kauas minusta saa mennä ;). Koulutustilanteissa tämä ominaisuus on nähtävissä joskus, milloin Irma on erittäin varma siitä, että sen tekemä ratkaisu on oikea. Metsästystilanteissa tätä liiallista itsepäisyyttä ei onneksi ole. Helppo koulutettavuus kompensoi tätä ominaisuutta.

Tottelevaisuuskoulutuksessa olen hyödyntänyt paljon saalis- ja vetoleikkejä. Se ei ole tuottanut ongelmia noutamisen suhteen, sillä Irmalla on syvä ja pehmeä ote riistasta. Harrastamme doboa, josta Irma tykkää paljon. Hajutyöskentely on Irmalle todella mieluista puuhaa, koska se on erinomainen nenänkäyttäjä ja keskittynyt tarkka etsijä. Teemme etsintää sisätiloissa sekä ulkona, myös purkkiradalla. Tämän myötä olen päässyt tutustuman hajutyöskentelyn kiinnostavaan maailmaan. Kaudella 2018 aloitin Irman kanssa A-kokeissa käymisen, se on osoittautunut oikein hyväksi A-koekoiraksi. Mielestäni sen rauhallinen perusluonne sopii lajin tyyliin erinomaisesti.

Irmalla on hyvä toimintakyky. Viisi-vuotiaana siitä on nähtävissä varmuus ja itseluottamus toimintaansa. Se on luottosuorittajani. Irma puhuu koiraa erittäin hyvin, se osaa tulkita jos vastaantuleva koira on arka ja lähestyy sitä tekemällä itsensä vaarattomaksi ja asettumalla toisen koiran tasolle. Irmaa on käytetty arkojen tai remmirähjäkoirien apu- ja häiriökoirana. Irma ei provosoidu räyhäävistä koirista ja aroille koirille se antaa paljon aikaa. Irmalla on pitkät hermot ja se antaa toisen koiran riehua pitkään, mutta kuitenkin sillä on selkeät ja nousevat varoitussignaalit, kun se toivoo toisen koiran lopettavan.

Koirana Irma on oman tilansa ja arvonsa tietävä narttu, joka tulee helposti toimeen muiden narttujen ja urosten kanssa. Irmalla on juoksut tasaisesti puolen vuoden välein. Irma on todella lihaksikas ja ketterä narttu, jolla on erinomainen kehonhallinta. Se painaa 26kg. Korkeutta ei ole virallisesti mitattu, mutta kotimittauksella arvioin sen olevan 54-55cm eli keskikokoinen narttu. Irmalla on hyvä kaksoisturkki. Irmalla ei ole allergioita, eikä yliherkkyyksiä. Irma omaa myös rautaisen mahan. Irma käy säännöllisesti hierojalla ja osteopaatilla.

Olen matkustanut Irman kanssa Euroopassa ja Iso-Britanniassa. Osallistuimme working testiin Saksassa kesällä 2017. Irma on rauhallinen matkustaja, se ei ole koskaan ollut stressaantuneen oloinen, kun olen saanut sen pois lentokoneesta. Autossa matkustaessa Irma nukkuu.

Irma on hyvin pitkälti sellainen koira, jonka tyylistä olen etsinyt. Sen kanssa on ilo työskennellä, se antaa aina työssä kaikkensa ja kotona se on leikkisä, mutta osaa rauhoittua. Sitä on helppo kouluttaa, oppii nopeasti ja sillä on hyvä ongelmanratkaisukyky. Sillä on suuri halu löytää riistaa ja se on luontainen nenän käyttäjä. Se tulee toimeen kaikkien kanssa. Irma on hurmannut monet omalla hassulla, huolettomalla ja iloisella olemuksellaan.

Emänä Irma on omaa luokkaansa. Se vieroitti itse pennut, myös maidonsaannista, minun ei tarvinnut puuttua siihen ollenkaan. Pentujen kanssa Irmalla oli pitkät hermot, se oli suojelevainen ja huolehtiva niitä kohtaan. Ulkona ollessamme Irma piti aina lukua pennuista. Tutut laumaamme kuulumattomat koirat saivat tutustua pentuihin rauhassa , Irman seuratessa tilannetta kauempaa. Ihmiset saivat rauhassa tutustua pentuihin. Ensimmäisestä pentueesta jätimme kotiin kasvamaan urospennun.

Valokuva galleria

Video galleria

Lisää videoita Youtube kanavallani.

© Maarit Tikkanen, ellei toisin mainita!
Webdesign & webmaster by Mia Kataja
All rights reserved